En säregen plats Närs fyr på Gotland

Åren under första världskriget dominerades av ett otal iakttagelser om passerande örlogsfartyg av olika slag, zeppelinare, aeroplan och ilandflutna minor. Ibland exploderade minorna så nära att rutor i lanterninen i fyren krossades. En del minor desarmerades medan andra bara lade sig till ro vid stranden.

Under andra världskriget var Närs fyr vad många flyktingar spanade efter. Många flyktingar kom iland vid fyrplatsens lilla brygga, andra landade med knapp nöd på stranden om de lyckades hålla båten flytande så länge. Flyktingtrafiken kulminerade i slutet av 1944, men pågick även fram till våren 1945. I dagarna kring fredsslutet anlände en hel båtlast med tyska militärer. Också de såg i Närs fyr västerlandets utpost mot öster.

Vid en stenletarpromenad vid Närs fyr under sommaren 2012 upptäckte jag och en vän ett mysterium. Vid en märkt sten vid havet låg ett par barnshorts, barnskor och ett par damskor i storlek 38. Inget större mysterium tycker säkert vän av ordning – men – dagen efter sågs en bil passera under natten – och – shortsen och skorna var flyttade till en plats nära vägen.

Det här inlägget postades i Ankis författarblogg. Bokmärk permalänken.