Thailand – Påsk

Påsken har kommit och gått med både bra och dåligt väder. På något sätt känns påskvädret som Thailand ett häpnadsväckande land med både bra och dåliga sidor. I Thailand finns de exotiska färgerna i mängd: turkosgrönt, citrongult, orange. Inte minst vänligheten: en viktig del i buddistens vardag är att samla meriter, att göra gott helt enkelt. Solen skiner, stranden är varm och det kristallklara vattnet lockar. Du slänger ifrån dig handduken på en solstol och springer ner för ett dopp. Och solstolen är gratis.

Det finns andra mindre upplyftande upplevelser: skylten Tsunami Hazardzon, 4 m, 26 dec 04, på stranden i Ao Nang. Jag försöker att värja mig mot ordet tsunami, men utan att jag vill det får jag obehagliga associationer av den där ödesdigra dagen. Och inte minst påskens rubriker Svensk familj mitt i upplopp i Thailand, känns ledsamt. Sedan finns det en varning att utfärda: Finns det skyltar med erbjudande om ”special massage” eller ”body to body massage” så är det ingen traditionell massage utan ett förtäckt bordell.

Den röda tråden i en thailändares liv är vit. Från födelse till död närvarar man vid massvis av ceremonier, och i de flesta fall förekommer en vit tråd, eller snarare ett vitt snöre. Detta snöre ska skydda från ondska och ge god hälsa och tur. En dag snubblade jag nästan över en vit tråd som var spänd i trappan till mitt hotellrum. En buddistmunk var i full färd att välsigna hotellet, och ett vitt snöre drogs runt hotellet för att hålla onda andar borta. Jag smög mig försiktigt till poolen och döm om min förvåning när buddistmunken senare under dagen även välsignade poolbaren med ett rökelsekar.

En annan dag fick jag ett brev från receptionen:

We would like to take this opportunity to inform you about some of the local wildlife here at the hotel. As you may have noticed, the hotel is home to a number of monkeys. These animals, although fun-loving and cute to look at, have a tendency to steal items of food, and other more valuable items. They can also become aggressive when they are challenged whilst engaging in these undesirable activities;

Och när jag vaknar nästa morgon ser jag en apa värdigt klättra uppför palmen utanför hotellbalkongen på spaning efter något värdefullt att sätta tänderna i: som mina kvarglömda foppatofflor.

Då kan jag ingenting annat göra än att utbrista Mai Pen Rai (det gör inget).

Det här inlägget postades i Ankis författarblogg. Bokmärk permalänken.