Mångrus

Mångrus bokomslag
Mångrus (2019) av Anne-Christine Liinanki

Boken Mångrus är en illustrerad kapitelbok för barn i åldrarna 6-9 år. Den etablerade bildkonstnären Elisabet Linna Persson har utformat illustrationerna som speglar berättelsens karaktärer i form av djur från den norrbottniska sfären. Vikten av samarbete, miljön och att tjejer får ta plats är viktiga perspektiv i boken. Orten där berättelsen utspelar sig heter Sidalen. Byn finns inte i verkligheten, men naturen och miljön kan spegla många orter. Huvudpersonerna är tjejer – Sanna Hare och Alexandra Uggla. Boken Mångrus förmedlar en utvecklingsresa mellan magi och vetenskap.

Boken Mångrus är genomsyrad av tanken på ett hållbart samhälle. Och bokens idé är att djuren i Sidalen ska rädda klimatet. Illustrationerna är gjorda som collage av återbrukade grafikblad.

Baksidestext till Mångrus:

Sanna Hare har vänligt men mycket bestämt sagt till djuren i Sidalen att de ska träffas vid mötesstocken i skogen. Under flera år har djuren plågats av det förändrade klimatet. Stormar, översvämningar, extrem kyla och värmeböljor. Under mötet blir det gräl och osämja, men till slut kommer djuren överens om att bygga en rymdfärja för att hämta hem mångrus från månen. Att mångruset kan rädda klimatet har Alexandra Uggla fått en vision av i en dröm. Resan till månen tar nästan slut innan den börjat. Men rymdplanerna fortsätter …