Yoga

Varför ska man böja sig som en kringla?

Varför ska man böja sig som en kringla? Är Anne-Christines bidrag i antologin Hälsa&Folkbildning, ISBN 978-91-87679-51-3.  Hälsa är något som Anne-Christine alltid har varit intresserad av – uppvuxen med basketbollen i handen i basketmetropolen Gammelstad – har hennes resa till att bli en internationellt diplomerad yogalärare gått genom otaliga tjejmil, innebandymatcher och stepbrädor.

Utdrag av Anne-Christines text i antologin Hälsa&Folkbildning.

”Kundaliniyoga innehåller en mängd olika meditationstekniker. En meditation utvecklar kreativitet, en annan tränar uthållighet, en tredje bygger upp vår vitalitet. Kundaliniyoga är en hel skola som innefattar kostråd, etiska regler, andliga tekniker och filosofisk kunskap. Yogi Bhajan brukade säga att vår tids helgon är mannen eller kvinnan vi möter i snabbköpet och som trots livets stress och prövningar orkar engagera sig i andra. Kundaliniyoga passar de allra flesta oavsett ålder, kön, kondition eller tidigare erfarenheter. Du startar där du befinner dig och gör yogan efter dina förutsättningar och behov. Så oavsett om du är vig som en akrobat, en vältränad atlet eller en erfaren soffpotatis så gör du yoga i din egen takt och utifrån dina förutsättningar. Yoga handlar inte i första hand att hitta rätt gradantal med tårna utan om att öppna hjärtat. Det som verkligen betyder något är det du gör när du lämnar yogalokalen, hur du lever med familj och vänner, jobb, prestationer och krav. Med hjälp av yoga kan du landa i kroppen och acceptera det som är. Och förändra det som behöver förändras.

Som yogalärare är jag endast en brevbärare med brev som ska delas ut. Du kan öppna breven och använda dig av dem – eller inte. Förutom att yogan taggar min skrivarsjäl, så har yogan hjälpt mig när livet blåser snålblåst. Jag brukar säga att yogan är min flytväst. Jag vet att när det går käpprätt åt skogen och hela havet börjar att storma, då har jag åtminstone en livlina. Det betyder inte att jag slipper bli kall, livrädd och panikslagen, men jag kommer inte att drunkna. Om det är någon gång jag blir frustrerad över att människor inte använder sig av yogans fördelar, så är det när de går igenom svårigheter. Yoga är ett fantastiskt verktyg som hjälper mig, men även dig att lättare möta vardagens händelser genom ett lugnare och mer balanserat sinne. Du kan använda yogans verktyg i vardagen genom att ta några långa djupa andetag, eller göra en kort meditation inför ett svårt beslut. Yoga är helt enkelt ett sätt för dig att uppnå din fulla potential.”

Du kan självklart beställa antologin Hälsa&Folkbildning till ett bra pris direkt av
Anne-Christine Liinanki. Mejl: anki@ordlina.se .
Boken kostar 50 kr (frakt tillkommer). Ange i beställningen om du vill ha antologin signerad.

CV
Anne-Christine är internationellt diplomerad yoga- och meditationslärare samt instruktör i medicinsk yoga.