Om romanen FÅGELFLYKT

Romanen Fågelflykt

I den lilla utmarksbyn Storsien, ett tiotal år innan första världskriget, blir Amanda och Aslak förälskade, men deras kärlek fördöms av en obarmhärtig omgivning som inte skyr några medelför att stoppa den. Snart upptäcker Amanda att hon bär på Aslaks barn – och en släktresa genom tid och rum tar sin början. Fågelflykt är en skildring av tre generationer kvinnor– Amanda, Anna Maria och Agneta – som var och en drömmer om kärleken, men som ställs inför livets och tidens motgångar. Vi förflyttar oss från ett norrbottniskt tidigt nittonhundratal till ett Stockholm i kölvattnet av andra världskriget, och slutar i Luleå där ett tusental flyktingar anländer tilljärnvägsstationen under flyktingkrisens 2015. Ur de tre huvudpersonernas perspektiv skildras övergrepp, mord, väckelsepredikanter, arbetsläger, utanförskap, kärlek och inte minst förhoppningar. Och fastän de tillhör olika generationer delar de alla erfarenheten av hur det är att vara kvinna.

Raderna ovan är grunden till historien och även bokens baksidestext. Det som fångade mig var tanken på att det till min mors hemby Storsien, bestående av tretton gårdar, kom människor utifrån som radikalt förändrade bybornas dagliga liv.

En annan tanke var att berätta om starka människoöden. Människors livsöden hör intimt samman med och blir en del av, rentav bygger, den stora historien. Vid 1900-talets början trängdes det samiska undan av det svenska, konflikter uppstod när svenska nybyggare trängde in i renskötarnas områden och byggde sina hem med statligt stöd och skattelättnader. I romanen ser Amandas far inte med blida ögon på dotterns romans med renskötaren Aslak. Amanda sörjer men föder Aslaks son, ger honom namnet Elis. Oäktingen och halvsamen bär en tung börda som pojke.

Andra världskriget bryter ut och Sveriges unga män kallas in till beredskap. Det är nu byn Storsien i nuvarande Kalix kommun kliver fram i Sveriges historia; här inrättades det första arbetslägret där allt från kommunister till pacifister internerades. Det följdes av flera runt om i vårt land. Lägret i Storsien stängdes efter den första krigsvintern. Men får en fortsättning när Amandas sondotter Anna Maria förälskar sig i en av fångarna och flyttar till honom i Stockholm efter kriget. Genom den samvetsömme Agne låter speglas det hur de som internerats bemöttes även efter att de frisläppts. Det blir Anna Maria som försörjer familjen medan Agne blandar ångest med alkohol.

Fågelflykts tredje huvudperson Agneta, Anna Marias och Agnes dotter, går mot efterkrigstidens urbaniseringsström när hon lämnar Stockholm för Norrbotten. Det är också sjuksköterskan Agneta som till slut tillåts känna både kärlek och trygghet i sitt liv.

Romanen kostar 150 kr + frakt. Mejla namn och adress till info@ordlina.se.
Bifogar faktura i leveransen.

Det här inlägget postades i Ankis författarblogg, Bok: Fågelflykt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.