Storsien – mina sommarlovs förlovade land

Höbärgning i Storsien

Att romanen Fågelflykt tar avstamp i byn Storsien är ingen slump. Min mor är uppvuxen i byn och min släkt har bott i och omkring Storsien i 450 år. Storsien, mitt Hobsala, är beläget 35 km utanför Kalix mellan Morjärv och Vitvattnet. På andra sidan byn, Gransätra, finns kronotorpet ”Fritjofs”. Kronotorpet ”Fritjofs” är det äldsta av de tre kronotorpen som finns i Storsien. Torpet var min mors föräldrahem och Fritjof var min morfar. Avsikten med bildandet av kronotorp var att bereda möjlighet för de som var skogsarbetare att få bostäder och ladugårdar i närheten av sina arbetsområden. Till kronotorpen hörde även odlingsbar mark för kreatursskötsel. Avtalet som min morfar tecknade löpte på 49 år och ansågs mycket fördelaktigt med låga arrenden.

Idag bor det fler hästar än människor i byn Storsien – ca 20 personer och 30 hästar i 13 gårdar.


Det här inlägget postades i Ankis författarblogg, Bok: Fågelflykt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.