Tystnaden som en kommande bristvara

Tystnad och stillhet kommer att vara framtidens lyx”, siade stressprofessorn Marianne Frankenhauser innan sin död 2005, och utsåg tystnaden som en kommande bristvara.

Vad kan 11 minuters meditation varje dag göra för oss? En stund då vi lägger undan mobilen och stänger dörren om oss. Den mest positiva effekten av meditation är ett större lugn och självbehärskning. Yoga och meditation har gjort att jag har blivit bättre på att undvika stress. Jag har blivit mer medveten om vad jag tycker om. Jag gör klokare val och tar god tid på mig. Stearinljuset är tänt, mobilen ligger ljudlös ute i köket och jag är ensam i huset. Nu ska ingenting få störa meditationen. Men knappt har jag dragit det första långa djupa andetaget förrän tankarna kommer fladdrande. Varför har jag inte fått svar på mitt sms? När var det jag hade … Och jag måste komma ihåg att skicka … Just ja, tillbaka till meditationen. Att bara var tyst och stilla – varför kan det ibland kännas så svårt. Meditation behöver inte alltid innebära full koncentration, vardagstankar är också en del av upplevelsen. Det är varken tiden, platsen eller ens känslan som är viktig. Syftet är den stilla stunden. Om du vill prioritera stillhet så behöver du inte sätta upp orimliga mål. 11 minuter räcker gott. Det ska inte bli någon prestationsgrej. Att meditera är att vara i nuet och för en stund släppa omvärlden.

Det här inlägget postades i Ankis författarblogg. Bokmärk permalänken.